Lumnos is gefascineerd door de invloed van chemische stoffen op ons lichaam en onze gezondheid. Bij onze adviezen is de toxicologie, de leer van de giftige stoffen, onze gereedschapskist.
Mensenhanden maken allerlei chemische stoffen voor alledaags gebruik, zoals bijvoorbeeld bouwmaterialen, medicijnen, cosmetica en gebruiksvoorwerpen. Er worden steeds nieuwe chemische verbindingen gemaakt, waarvan we nog niet precies weten wat de gevolgen op de langere termijn zullen zijn. Maar ook planten zijn vernuftige gifmengers, en produceren bijvoorbeeld zelf bestrijdingsmiddelen tegen hun vijanden. Ook maken ze geneeskrachtige stoffen, of materialen die we op een of andere manier kunnen toepassen in gebruiksproducten. En elke stof, of hij nou door de natuur of de mens is gemaakt, heeft zowel voordelen als nadelen.

Lumnos duikt in de wetenschappelijke literatuur, doet interviews, geeft praktische adviezen over toxicologische zaken en biedt ondersteuning en inzicht bij het voldoen aan wettelijke verplichtingen. We kijken van de breedte van de epidemiologie tot op de diepte van het molecuulniveau van (giftige) stoffen.